Monday, January 14, 2019

RUMPUT NAPIER SEBAGAI SUMBER MAKANAN TERNAKAN



Kawasan penanaman rumput napier

Kerjasama Antara Agensi Kerajaan
Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani telah menerapkan kerjasama antara agensi-agensi di bawahnya dalam melaksanakan pelbagai program-program baru yang dibentuk khas bagi meningkatkan ekonomi dalam sektor pertanian Negara khususnya. Salah satu program yang telah diwujudkan adalah Program Projek Pembangunan Industri Tenusu Negara.
Projek ini merupakan projek khas yang dirangka oleh pihak kerajaan dalam memastikan pengeluaran susu lembu tempatan dapat ditingkatkan sejajar dengan permintaannya. Melalui projek ini, kerajaan telah menghasilkan satu kerangka program yang lebih bersifat holistik dan tersusun antara setiap agensi yang terlibat.


Napier Sebagai Sumber Makanan Ternakan
Secara umumnya, makanan ternakan merupakan faktor utama kepada dayamaju sesebuah projek ternakan tenusu. Makanan ternakan yang dibekalkan perlulah mencapai piawaian dan menepati kualiti yang diperlukan oleh ternakan tersebut bagi memastikan penghasilan susu segar dapat dihasilkan pada kadar yang optimum.
Sumber makanan yang baik perlulah mempunyai kombinasi kandungan protein kasar sebanyak 10% ke atas, peratus serat sebanyak 25% hingga 30%, kandungan tenaga sekurang-kurangnya 7.8 mJ, kandungan kalsium sebanyak 0.30% dan kandungan fosforus sebanyak 0.20%.
Dalam memenuhi keperluan kriteria pemakanan ternakan ini, tanaman pastura seperti Rumput Guinea (Panicum maximum), Rumput Napier (Pennisetum purpureum), Rumput Signal (Brachiaria decumbens) dan Rumput Humidicola (Brachiaria humidicola) merupakan sumber sedia ada utama di negara ini yang paling sesuai digunakan sebagai makanan ternakan tersebut.
Secara teorinya, anggaran berat makanan (napier) yang diperlukan bagi seekor lembu tenusu sehari adalah 10% daripada berat seekor lembu tenusu tersebut. Melalui data yang dikongsi oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar, purata anggaran berat seekor lembu tenusu adalah 350kg maka keperluan makanan lembu tenusu tersebut dalam tempoh sehari adalah sebanyak 35kg napier / hari. Seterusnya bagi tempoh setahun, seekor lembu tenusu memerlukan makanan (napier) sebanyak 12,775 kg napier / tahun.

Kawasan penanaman merupakan aktiviti paling penting dan harus dilakukan dengan sempurna

Pengurusan Ladang Napier 
Terdapat pelbagai varieti rumput napier yang boleh didapati di Malaysia, antara yang popular dan menjadi pilihan penternak adalah ialah Napier Pakchong, Napier Taiwan, Napier India, Napier Merah, Napier Uganda, Dwarf Napier dan Napier Australia. Setiap varieti napier ini mempunyai potensi hasil yang berbeza-beza. Melalui tinjauan terhadap industri yang dijalankan oleh Jabatan Pertanian, kebanyakan pengusaha napier mengesyorkan varieti jenis Napier Pakchong, Napier India dan juga Napier Taiwan sebagai pilihan utama mereka. Potensi pengeluaran hasil napier ini dijangka mencecah 160 tan / hektar / tahun bergantung kepada amalan pertanian baik yang dijalankan oleh pengusahanya.
Melalui pengurusan ladang yang baik jangka hayat rumput napier boleh mencecah sehingga 8 tahun sebelum proses penanaman semula dilakukan

Pada peringkat awal penanaman, para usahawan kebanyakannya akan mengalami masalah persaingan pertumbuhan rumput napier dengan rumput liar lain yang cuba mendominasi kawasan penanaman. Bagi mengatasi masalah ini, adalah disyorkan agar pengusaha menggunakan racun pra cambah sebelum kerja-kerja penanaman rumput napier dijalankan. Lazimnya di Malaysia, pengusaha ladang napier menggunakan tiga kaedah penanaman utama, iaitu penanaman secara tampang, perdu atau baris.
Melalui pengurusan ladang yang baik seperti pembajaan yang sempurna, pemberian bahan organik yang mencukupi, ragutan atau pemotongan yang berjadual dan sistematik serta kawasan ladang tidak terendam dalam banjir, jangka hayat rumput napier boleh mencecah sehingga 8 tahun sebelum proses penanaman semula dilakukan.
Rumput napier akan mulai rosak (rancid) dalam tempoh masa 5 hingga 6 jam selepas dipotong atau dituai. Oleh sebab itulah pemilihan lokasi penanaman rumput napier sebaiknya tidak melebihi 50 km daripada lokasi ladang ternakan fidlot. Selain daripada itu, kaedah menjeruk rumput napier atau silaj juga boleh dilakukan bagi mengekalkan kandungan nutrien dalam napier dan juga memanjangkan jangka hayat napier supaya masih boleh digunakan sebagai bahan makanan ternakan.

3 comments:

  1. macam mana nak ceburi dalam penanaman rumput ni ye?ada buka kursus ke?

    ReplyDelete
  2. mari gabung bersama kami di Aj0QQ*c0M
    BONUS CASHBACK 0.3% setiap senin
    BONUS REFERAL 20% seumur hidup.

    ReplyDelete
  3. Saya berminat nak ceburi bidang ni tapi nak mula tak tau...kalau Ada kursus macam mana nak join

    ReplyDelete