Monday, January 7, 2019

PENJAGAAN CENDAWAN TIRAM KELABU


Usahawan Salak Mushroom Farm


               Cendawan Tiram Kelabu (Pleurotus pulmonarius) merupakan cendawan yang paling banyak diusahakan di Malaysia kerana faktor iklim di negara ini yang sangat sesuai dengan pengeluarannya. Permintaan Cendawan Tiram Kelabu juga lebih tinggi berbanding cendawan jenis lain kerana rasanya yang enak, harga yang berpatutan serta mudah digunakan dalam pelbagai menu hidangan seharian. Selain itu, bahan asas penyediaan media pengeluaran Cendawan Tiram Kelabu juga mudah diperolehi di negara ini.

Lazimnya pengusaha Cendawan Tiram Kelabu di Malaysia menggunakan beg media pengeluaran cendawan yang mengandungi substrat campuran habuk kayu getah, kapur pertanian dan dedak. Selepas beg media tersebut melalui proses penstrilan dan suntikan benih, beg media cendawan akan dimasukkan ke dalam rumah cendawan untuk tujuan pemeraman dan pengeluaran hasil.
           
Kaedah pengeluaran Cendawan Tiram Kelabu dengan menggunakan beg media cendawan mempunyai banyak kelebihan. Kaedah ini mampu mengurangkan risiko kontaminasi dalam beg media. Saiz beg media yang mudah dikendalikan pula membolehkan beg media tersebut ditempatkan atau disusun ditempat yang sesuai untuk tujuan pemeraman serta pengeluaran hasil. Selain itu, kaedah pengeluaran Cendawan Tiram Kelabu menggunakan beg media juga memudahkan para pengusaha dalam kerja-kerja mengawal penyakit dan perosak.

Secara umumnya, Cendawan Tiram Kelabu merupakan salah satu jenis cendawan yang paling mudah diusahakan dan bebas daripada sebarang penyakit. Namun begitu, kejayaan projek pengeluaran Cendawan Tiram Kelabu bergantung kepada kualiti benih cendawan, substrat beg media cendawan, kebersihan kawasan pemeraman beg media dan serangan serangga serta makhluk perosak yang akhirnya menjadi penyebab jangkitan penyakit kepada beg media pengeluaran cendawan.

Melalui pemerhatian yang dilakukan oleh Jabatan Pertanian, penyakit utama yang sering menyerang beg media Cendawan Tiram Kelabu adalah jangkitan kulat dan juga jangkitan bakteria.

Jangkitan kulat pada media tanaman
Jangkitan kulat boleh dikesan dengan cara membuat pemerhatian berkala kepada semua beg media cendawan yang telah melalui proses pensterilan dan juga suntikan benih. Kebiasaannya, jangkitan kulat mula dikesan semasa beg media berada dalam fasa pemeraman. Jangkitan kulat Trichoderma spp. dikesan apabila terdapat tompokan berwarna hijau dalam beg media manakala Jangkitan Penicillium spp. pula dikesan apabila terdapat tompokan berwarna biru.


Serangan bakteria
Jangkitan bakteria terhadap beg media cendawan juga seringkali dilaporkan. Simptom jangkitan bakteria yang paling mudah dikesan adalah terdapat tompokan berwarna kuning yang disebabkan oleh bakteria Pseudomonas agarici, tompokan berwarna coklat yang disebabkan oleh bakteria Pseudomonas strutzeri dan juga kesan berlakunya pereputan pada bahagian batang cendawan yang disebabkan oleh bakteria Pseudomonas alcaligens.






Masalah perosak dan penyakit kerap timbul dalam perusahaan cendawan adalah kerana faktor kelembapan tinggi dalam ruang pemeraman beg media cendawan. Kelembapan yang tinggi amat penting dalam pengeluaran Cendawan Tiram Kelabu. Namun begitu tanpa kawalan kebersihan yang sempurna, kelembapan yang tinggi ini boleh menjadi habitat semulajadi pembiakan serangga perosak dan penyakit.

Sifat cendawan yang menyerap kelembapan menyebabkan penggunaan bahan kimia dalam pengawalan perosak dan penyakit tidak dibenarkan sama sekali. Sekiranya berlaku serangan serangga perosak yang keterlaluan, para pengusaha hanya digalakkan menggunakan kaedah kawalan secara biologi seperti penanaman pokok-pokok berfaedah disekitar rumah cendawan dan kaedah kawalan secara manual seperti penggunaan perangkap serangga seperti perangkap lalat dan penggunaan stiker kuning.

Selain itu, pengusaha juga digalakkan menyelanggara rumah cendawan sebaiknya supaya berada dalam keadaan kalis serangga. Pengurusan serangga adalah penting kerana serangga merupakan agen utama penyebaran penyakit kepada beg media cendawan.

Para usahawan juga sentiasa diingatkan supaya menjaga kebersihan dalam segenap aspek pengurusan beg media cendawan bermula daripada penghasilan beg media cendawan, pengukusan, suntikan benih dan sehingga pengutipan hasil. Susun atur ladang cendawan yang melibatkan kawasan kerja tidak basmi kuman, sempadan kawasan basmi kuman dan kawasan basmi kuman sepenuhnya perlu jelas agar risiko serangan penyakit dapat dikurangkan. Sebarang pertanyaan lanjut mengenai cendawan, boleh diajukan kepada Pejabat Pertanian Daerah yang berhampiran atau boleh diajukan terus ke Seksyen Tanaman Industri, Bahagian Padi, Tanaman Industri dan Florikultur, Jabatan Pertanian Putrajaya di talian 03-8870 3290/ 3189/ 3050.

2 comments:

  1. Saya pun minat sangat kerja cendwan.sy pun baru kluar kerja cendwan.saya nk cri tmpt kerja cendwan lagi tpi TK tau ke mne..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum .. nak tanya .. boleh kah cendawan yg rosak ( batang berwarna kuning , liat/keras dan kelopak kuncup) akibat cuaca panas masih boleh di makan .

    ReplyDelete