Monday, January 7, 2019

PENGURUSAN KELESTARIAN TANAMAN PADI MELALUI KITAR SEMULA JERAMI PADI






1.0       PENGENALAN
Jerami merupakan hasil sampingan usaha pertanian yang berbentuk batang, daun dan tangkai tanaman setelah biji-bijian dipisahkan.  Sebelum zaman perindustrian, jerami kering diguna secara meluas oleh petani termasuk dijadikan bahan api, alas lantai atau katil, penyapu, makanan ternakan, kompos dan bahan binaan ringan seperti bumbung rumah. 
Menurut kajian di Indonesia, berat jerami adalah lebih kurang 1.4 kali daripada hasil tuaian biji padi.  Maka, daripada 5 tan/ha hasil tuaian, sebanyak 7.5 tan jerami dihasilkan.  Kandungan unsur yang terdapat dalam jerami adalah 0.5-0.8% N, 0.07-0.12% P, 1.2-1.7% K, 0.05-0.10% S dan 4-7% Si.  Ini bererti dalam 7.5 tan jerami mengandungi 37.5-60 kg N, 5.25-9 kg P, 90-127.5 kg K, 3.75-7.5 kg S dan 300-525 kg Si.   

2.0       KAEDAH PENGURUSAN JERAMI PADI SEMASA
Di Malaysia, kaedah pengurusan jerami padi adalah melalui :
i.                 Pembakaran
Pembakaran dapat menghapuskan jerami dengan cepat, pada masa yang sama membunuh patogen tanah serta merangsang percambahan benih rumpai dan padi angin.  Akan tetapi, pembakaran terbuka menyebabkan pencemaran alam sekitar dan hasil pembakaran mengadungi unsur K yang tinggi (8.2%) dan ini akan menjejaskan kadar percambahan benih padi.

ii.               Dikumpul dan dikeluarkan untuk dijadikan makanan ternakan atau kompos
Kaedah ini dapat menghapuskan jerami dengan cepat tetapi akan membawa keluar unsur-unsur penting seperti N, P, K, S, Si, Ca dan Mg.

iii.              Dibiarkan mereput di dalam sawah
Kaedah ini sering berlaku terutamanya pada musim hujan di mana jerami tidak dapat dibakar dalam keadaan basah.  Ini akan menimbulkan masalah pereputan jerami dalam tanah dan membebaskan gas berasid/beracun yang akan merosakan tanah dan akar pokok padi.  Selain itu, penguraian jerami yang tidak lengkap akan meninggalkan sisa dan ini boleh menyebabkan stuktur tanah menjadi lemah dan lama-kelamaan tidak dapat menyokong berat mesin dan jentera. 

3.0       KITAR SEMULA JERAMI PADI
Nisbah C/N jerami padi adalah 48 manakala sekam padi 171.  Nisbah C/N yang sesuai untuk tanaman adalah antara 25–30.  Untuk tanaman padi, nisbah C/N yang lebih rendah iaitu 8-10 diperlukan kerana sawah terendam dalam air pada kebanyakan masa (anaerobik).  Maka, jerami padi tidak sepatutnya dibakar, dibawa keluar atau dibiar mereput di dalam sawah dan sebaliknya perlu diurus dengan baik melalui proses kitar semula dan seterusnya diguna balik untuk manafaat tanaman padi. 


3.1       Kemudahan dan Bahan
a. Bengkel berbumbung dan berlantai simen
b. Mesin mengumpul & memotong jerami
c. Bahan mentah – jerami : dedak : mikrob penguraian (1,000 : 40 : 0.2)
*Bahan-bahan mentah ini boleh diubahsuai mengikut kedapatan sisa organik tempatan bagi mengurangkan kos.
3.2       Kaedah pelaksanaan
Bahan-bahan mentah digaul rata sambil disembur dengan larutan mikrob aktif.  Campuaran bahan-bahan kemudian dilonggokkan pada ketinggian sekurang-kurangnya 1.5 – 2 meter.  Longgokan dialih 2 kali dengan selang 7 hari sekali.  Proses alihan diperlukan untuk membekal oksigen kepada mikrob di samping mengaul rata bahan-bahan mentah untuk memudahkan penguraian.  Proses penguraian jerami padi dikawal pada kelembapan 55 – 65% dengan suhu 65 - 75oC dalam tempoh 21 hari.
3.3       Aplikasi pada tanaman padi
Hasil penguraian jerami padi diguna pada kadar 2 tan/ha untuk mengembalikan sebahagian nutrien yang penting pada tanaman padi seperti NPK, Ca, Mg, S dan Si.  Selain itu, kandungan mikrob dalam hasil penguraian ini juga dapat merangsang percambahan biji benih rumpai dan padi angin yang terdapat dalam tanah.  Rumpai dan padi angin yang bercambah seterusnya dibuang melalui pembajakan atau meracun sebelum penanaman.  Pada jangkaan, kaedah ini dapat mengurangkan rumpai dan padi angin sehingga 80% sekiranya digunakan berterusan 3-4 musim di samping membekal nutrien penting pada pokok padi terutamanya Silikon (Si).



4.0       KESIMPULAN
Kitar semula jerami padi menjadi tumpuan kajian negara pengeluar padi utama dunia.  Ini kerana ia dapat membekalkan nutrien pada tanaman padi dalam konteks penjimatan kos baja dan juga dapat menyelesaikan masalah yang disebabkan pereputan jerami dalam kawasan padi.  Maka, aktiviti ini adalah sangat penting dalam pengurusan kelestarian tanaman padi.



No comments:

Post a Comment