1.0 PENGENALAN
Jerami
merupakan hasil sampingan usaha pertanian yang berbentuk batang, daun dan
tangkai tanaman setelah biji-bijian dipisahkan.
Sebelum zaman perindustrian, jerami kering diguna secara meluas oleh
petani termasuk dijadikan bahan api, alas lantai atau katil, penyapu, makanan
ternakan, kompos dan bahan binaan ringan seperti bumbung rumah.
Menurut
kajian di Indonesia, berat jerami adalah lebih kurang 1.4 kali daripada hasil
tuaian biji padi. Maka, daripada 5
tan/ha hasil tuaian, sebanyak 7.5 tan jerami dihasilkan. Kandungan unsur yang terdapat dalam jerami adalah
0.5-0.8% N, 0.07-0.12% P, 1.2-1.7% K, 0.05-0.10% S dan 4-7% Si. Ini bererti dalam 7.5 tan jerami mengandungi
37.5-60 kg N, 5.25-9 kg P, 90-127.5 kg K, 3.75-7.5 kg S dan 300-525 kg Si.
2.0 KAEDAH
PENGURUSAN JERAMI PADI SEMASA
Di
Malaysia, kaedah pengurusan jerami padi adalah melalui :
i.
Pembakaran
Pembakaran dapat
menghapuskan jerami dengan cepat, pada masa yang sama membunuh patogen tanah
serta merangsang percambahan benih rumpai dan padi angin. Akan tetapi, pembakaran terbuka menyebabkan
pencemaran alam sekitar dan hasil pembakaran mengadungi unsur K yang tinggi (8.2%)
dan ini akan menjejaskan kadar percambahan benih padi.
ii.
Dikumpul dan dikeluarkan untuk dijadikan
makanan ternakan atau kompos
Kaedah ini dapat
menghapuskan jerami dengan cepat tetapi akan membawa keluar unsur-unsur penting
seperti N, P, K, S, Si, Ca dan Mg.
iii.
Dibiarkan mereput di dalam sawah
Kaedah ini
sering berlaku terutamanya pada musim hujan di mana jerami tidak dapat dibakar
dalam keadaan basah. Ini akan
menimbulkan masalah pereputan jerami dalam tanah dan membebaskan gas
berasid/beracun yang akan merosakan tanah dan akar pokok padi. Selain itu, penguraian jerami yang tidak
lengkap akan meninggalkan sisa dan ini boleh menyebabkan stuktur tanah menjadi
lemah dan lama-kelamaan tidak dapat menyokong berat mesin dan jentera.
3.0 KITAR
SEMULA JERAMI PADI
Nisbah
C/N jerami padi adalah 48 manakala sekam padi 171. Nisbah C/N yang sesuai untuk tanaman adalah
antara 25–30. Untuk tanaman padi, nisbah
C/N yang lebih rendah iaitu 8-10 diperlukan kerana sawah terendam dalam air
pada kebanyakan masa (anaerobik). Maka,
jerami padi tidak sepatutnya dibakar, dibawa keluar atau dibiar mereput di
dalam sawah dan sebaliknya perlu diurus dengan baik melalui proses kitar semula
dan seterusnya diguna balik untuk manafaat tanaman padi.
3.1 Kemudahan dan Bahan
a. Bengkel
berbumbung dan berlantai simen
b. Mesin
mengumpul & memotong jerami
c. Bahan mentah
– jerami : dedak : mikrob penguraian (1,000 : 40 : 0.2)
*Bahan-bahan mentah ini boleh diubahsuai mengikut
kedapatan sisa organik tempatan bagi mengurangkan kos.
3.2 Kaedah pelaksanaan
Bahan-bahan mentah digaul
rata sambil disembur dengan larutan mikrob aktif. Campuaran bahan-bahan kemudian dilonggokkan
pada ketinggian sekurang-kurangnya 1.5 – 2 meter. Longgokan dialih 2 kali dengan selang 7 hari
sekali. Proses alihan diperlukan untuk
membekal oksigen kepada mikrob di samping mengaul rata bahan-bahan mentah untuk
memudahkan penguraian. Proses penguraian
jerami padi dikawal pada kelembapan 55 – 65% dengan suhu 65 - 75oC
dalam tempoh 21 hari.
3.3 Aplikasi pada tanaman padi
Hasil penguraian jerami padi diguna pada kadar 2 tan/ha
untuk mengembalikan sebahagian nutrien yang penting pada tanaman padi seperti
NPK, Ca, Mg, S dan Si. Selain itu,
kandungan mikrob dalam hasil penguraian ini juga dapat merangsang percambahan
biji benih rumpai dan padi angin yang terdapat dalam tanah. Rumpai dan padi angin yang bercambah
seterusnya dibuang melalui pembajakan atau meracun sebelum penanaman. Pada jangkaan, kaedah ini dapat mengurangkan
rumpai dan padi angin sehingga 80% sekiranya digunakan berterusan 3-4 musim di
samping membekal nutrien penting pada pokok padi terutamanya Silikon (Si).
4.0 KESIMPULAN
Kitar
semula jerami padi menjadi tumpuan kajian negara pengeluar padi utama
dunia. Ini kerana ia dapat membekalkan
nutrien pada tanaman padi dalam konteks penjimatan kos baja dan juga dapat
menyelesaikan masalah yang disebabkan pereputan jerami dalam kawasan padi. Maka, aktiviti ini adalah sangat penting
dalam pengurusan kelestarian tanaman padi.
No comments:
Post a Comment